Menu Crescendo

Nieuwjaarsconcert is top!

Misschien is betoverend wel het meest treffende woord van het nieuwjaarsconcert van Crescendo afgelopen zondag. De ambiance in de sporthal was schitterend te noemen, de muziek was gevarieerd en de sprak in allerlei opzichten tot de verbeelding. Het was voor het publiek, zo’n 250 personen, genieten met de zogenaamde hoofdletter G.

Crescendo had het na een aantal jaar weer aangedurfd om de sporthal om te bouwen tot heuse concertzaal. Een goede keuze, want in deze nieuwe sportzaal is het geluid verrassend aangenaam en dankzij de mannen van Johan Koopen en Disco Silver zag het er zeer sfeervol uit. Een hele batterij licht, een groot podium en stoelen in een mooie compacte opstelling, je herkende bijna de sporthal niet meer terug. Ondanks dat het in de zaal misschien wat fris was, zorgde de muziek voor voldoende warmte.

Crescendo had een afwisselend programma in elkaar gezet en onder leiding van de tijdelijke dirigent Ellis Nijdam ingestudeerd. Een prestatie van formaat! Het eerste blok muziek bestond uit een traditionele mars, een koraal van oud dirigent Sierd de Boer en de muziek van de Disney-film Encanto, een bekende film onder de kinderen. Wat een mooie klanken, gevarieerde ritmes en snelheid zat er in deze filmmuziek. De leden van Crescendo wisten er wel raad mee.

De jeugd heeft de toekomst!
De kinderen van de Notenbrijbekken stalen de show. Eerst was het de beurt aan de jongste jeugd die na 5 weken oefenen al een goed geluid uit de instrumenten konden krijgen. Trotse ouders en pakes en beppes in de zaal die al filmend, maar ook luisterend, de grootste fans waren. De wat oudere jeugd speelden al wat moeilijkere muziek, maar deed dat ook met veel overtuiging en enthousiasme. Ze bepaalden zelf wat ze wilden spelen en lieten het dan ook mooi klinken. Crescendo mag trots zijn op de jeugd en juf Hilda.

Dan een welverdiend compliment voor zangeres Jannie Brandsma. Wat een variatie heeft zijn in haar stem en in haar muziek. Zowel langzaam en gedragen muziek als up-tempo popmuziek, alles kan ze aan. Vermeldenswaardig is het prachtige ‘The Windmills of Your Mind’, Jannie zong dit betoverend mooi, samen met Paul van Dijk op de piano. Samen met Crescendo zong ze veel filmmuziek, waaronder ook twee nummers uit James Bondfilms, Skyfall en Spectre. Het nummer ‘Writings on the Wall’ van Sam Smith uit de film Spectre haalde het uiterste uit Jannie, maar ook uit de brassband. Het publiek genoot, maar ook de muzikanten en zeker ook Jannie zelf.

Paul van Dijk speelde veel van de nummers met Jannie en Crescendo mee en deed dat op z’n geheel eigen wijze, virtuoos en zonder enige zichtbare moeite. Een hoofdrol voor Paul was weggelegd in het nummer van artiest Billy Joël, de Root Beer Rag. Een snel nummer, waar Paul samen met Crescendo zogezegd even ‘aan de bak’ moest. Het slaagde goed en Paul genoot zelf nog het meest.

Beammebern
Na een pauze speelde Crescendo een paar nummers van hun theatervoorstelling Beammebern die afgelopen september zo succesvol was. Herkenbaar voor degene die bij de voorstelling geweest waren. Djoke Koopen-Schijffelen die als vrouw één van de hoofdrollen speelde in Beammebern, zong nog eenmaal het ‘Doarmje troch de stêd’ in de betoverende jurk die ze bij de voorstelling ook aan had. Herkenbaar was ook het nummer Rainforest, de Chariots of Fire van Vangelis en het traditionele brassbandwerk The Golden Lady.

Het concert werd spetterend afgesloten met het geweldige ‘Think’ van Aretha Franklin. Een staande ovatie van het publiek volgde voor een fantastisch concert en een betoverende middag.

lees meer...


Crescendo start muzikaal het nieuwe jaar

Op zondag 22 januari is het traditionele nieuwjaarsconcert van Brassband Crescendo uit ons eigen Workum. Na twee jaar van coronabeperkingen, gaan nu alle muzikale remmen weer los en zal Crescendo in sportcentrum De Rolpeal van zich laten horen. Het is de eerste keer dat een dergelijk groots concert in de nieuwe sporthal zal worden gehouden en daarom is Crescendo ook blij met de medewerking van de beheerder en het bestuur van het sportcentrum. De sporthal is niet ingericht als theaterzaal en dus zal er wel wat werk verzet moeten worden om het zover te krijgen. Dat gaat vast lukken, u zult het zien…

Crescendo heeft zich muzikaal in kort tijd voorbereid en zal onder leiding staan van gastdirigent Ellis Nijdam. Ellis is afkomstig uit Heerenveen en heeft tijdelijk het stokje overgenomen van Dirk Vincken die als skileraar in winterse oorden is. Het programma van het nieuwjaarsconcert is gevarieerd met diverse lokale artiesten, het jeugdorkest en een muzikale reprise van Beammebern.

Beammebern Reprise
Het muziek theaterspektakel Beammebern werd door Crescendo afgelopen september met vele muzikanten, acteurs en dansers opgevoerd in het park van Workum. Een groot succes, waarbij de voorstellingen 4 keer uitverkocht waren ondanks het miezerige weer. De combinatie van het verhaal – geschreven door Paul van Dijk – in combinatie met de locatie en de muziek maakte het tot een unieke voorstelling waar nog lang over gesproken zal worden. De muziek van Crescendo sprak tot de verbeelding, al waren het maar kleine fragmenten van grotere muziekstukken. Crescendo komt dit nieuwjaarsconcert met een reprise van deze muziekstukken en zal een aantal nu in z’n geheel uitvoeren. ‘Rainforest’, ‘The Golden Lady’, ‘Chariots of Fire’ en ‘Doarmje troch de Stêd’, zomaar enkele titels die je terug zullen brengen naar het verhaal van Beammebern.

Paul van Dijk
De samenwerking met Paul van Dijk bij Beammebern was fantastisch en dat nodigde uit tot meer. Paul schreef niet alleen het theaterstuk, maar speelde zelf ook mee op piano en dat beviel van beide kanten prima. De uitnodiging om mee te werken aan het nieuwjaarsconcert kwam dan ook als vanzelfsprekend. Paul zal solistisch met Crescendo optreden, maar ook in combinatie met de andere muzikale gast van deze avond, zangeres Jannie Brandsma.

Jannie Brandsma
Zangeres Jannie Brandsma is van alle markten thuis. Of het nou om jazz, klassiek, of om het pop-repertoire gaat, ze beheerst alle facetten en kan met haar stem verwonderen en betoveren. Ze zingt met Crescendo veel filmmuziek, waarvan twee titels uit James Bondfilms. Laat u verrassen door deze muzikale duizendpoot!

Notenbrijbekken
Het jeugdorkest van Crescendo zal deze middag ook optreden. De enthousiaste groep kinderen staat sinds dit jaar onder leiding van dirigent Jan Hibma en kijkt nu al heel erg uit naar het optreden voor een groot publiek. Onder het motto ‘playing together, so much better’ hebben ze zelf muziek uitgezocht die ze leuk vinden om te spelen.

Het nieuwjaarsconcert is op zondagmiddag 22 januari om 14.00 uur en de toegang bedraagt € 10,00. Voor kinderen t/m 12 jaar is de toegang gratis. Er is geen voorverkoop, dus wees er op tijd bij. De zaal gaat een half uur voor aanvang open. Je hoeft niet via de hoofdingang bij de trap omhoog, maar kan gewoon de ingang beneden (aan de zijkant van het gebouw) gebruiken om de zaal te betreden. We heten jullie allen van welkom en hopen op een massale opkomst. Crescendo heeft er in ieder geval erg veel zin in! Oant snein, tot zondag!

lees meer...


Al drie voorstellingen Beammebern uitverkocht

In het weekend van 16-18 september is de voorstelling Beammebern. Een theaterproductie van ongekend formaat in Workum. Speciale locatie is het park, een schitterend decor voor een prachtig theaterstuk. De voorbereidingen zijn in volle gang en volgende week zal er ook nog flink gebouwd gaan worden aan het (enorme) decor. We blijven jullie op de hoogte houden via Facebook en Instagram. De kaartverkoop voor de voorstelling loopt als een zogenaamde tierelier, 3 van de 4 voorstellingen zijn namelijk al uitverkocht. Er is alleen nog plek op zondag de 18e om 16.30 uur, maar ook daarvoor moet u op tijd er bij zijn.

lees meer...


Repetities gestart voor muziektheater Beammebern

Lang, lang lyn wie der ris in famke dat sa fan it bosk hâlde dat se in beam waard’
Zo begint het muziektheaterstuk ‘Beammebern’ van Brassband Crescendo uit Workum. Onlangs zijn de repetities gestart voor dit bijzondere project.
Al een tijdje was er de wens bij de leden van Crescendo om weer eens iets ‘theatraals’ te doen. Speciaal voor de brassband schreef Workumer Paul van Dijk een muzikaal sprookje voor het hele gezin. Een sprookje over de relatie tussen mens en natuur. Over een koning, een bos en over een meisje dat zomaar in een boom kan veranderen.
Een bijzondere rol is daarbij weggelegd voor de brassband zelf. De muzikanten reageren namelijk op de toneelspelers en zorgen voor de filmmuziek onder het toneelstuk. De toneelspelers zijn bekende Workumers (daarover in een volgend stuk meer) en een aantal nieuwe talenten.
‘Beammebern’ wordt 16, 17, 18 september uitgevoerd op een prachtige locatie: het park van Workum. Via de Friso blijft u op de hoogte van de vorderingen!
www.crescendoworkum.nl

lees meer...


Dirigentenwisseling

Na een periode van 5 jaar heeft Guus Pieksma besloten afscheid te nemen van onze vereniging. Guus is al die jaren een enthousiaste creatieveling geweest en heeft de vereniging weer op laten bloeien tot wat we nu zijn. Een Spelenderwijs orkest, het jeugdorkest De Notenbrijbekken en een volwassenen orkest kwamen mede uit zijn hand. Met het vertrek van Guus stond Crescendo voor een uitdaging een nieuwe dirigent te vinden. Gelukkig was die redelijk snel gevonden in de persoon van Dirk Vincken. We hopen op een mooie samenwerking met Dirk de komende periode.

lees meer...


Ereleden Crescendo

Bij het moederdagconcert van mei jl. hebben bestuur en leden besloten een drietal leden te benoemen als erelid. Dit zijn Wouter van der Molen, Wiebren Koopen en Jelle Bouwsma. Allen zijn meer dan 60 jaar muzikant, waarbij de laatste 2 heren dat al meer dan 60 jaar zijn bij Crescendo.


Crescendo kan al jaren rekenen op deze steunpilaren. Niet alleen in muzikaal opzicht dragen ze een steentje bij, maar ook zijn ze nooit te beroerd mee te helpen in de organisatie van alle zaken om de repetities heen. Stoelen en slagwerk klaarzetten, muziek uitzoeken, bestuursfuncties bekleden, niets is ze te gek. Het erelidmaatschap komt hun terecht ten deel. Een vereniging ben je met elkaar!

lees meer...


Herfstconcert met Joure en Sneek

Op zaterdag 6 november spelen we samen met de muziekverenigingen van Joure en Sneek in de St. Gertrudiskerk van Workum onder de noemer van een HaFaBra Herfstconcert.
Het is het eerste officiele concert van Crescendo sinds lange tijd. We hebben er daarom enorm veel zin in om u weer te laten genieten van onze muziek.

Het concert is samen met Concordia Joure en CMV Harmonie uit Sneek. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is € 5,00. We hanteren de geldende coronamaatregelen en controleren bij ingang uw QR-code van de Coronacheck-app.

Komt u ook? Dan kunt u genieten van prachtige muziek in een sfeervolle kerk.

lees meer...


Blaze! Krekt wat foar dy!

Nij Talint Orkest is een muziekproject voor volwassenen.
Muzikale ervaring is niet nodig.
Je maakt tien weken lang kennis met een geweldige nieuwe hobby.
In een ontspannen, sociale sfeer. Het plezier staat voorop.

We beginnen op zaterdag 25 september 2021, 9.30 uur in MFC De Klink in Koudum.

Wij zorgen voor een instrument, lessenaar en lesmap.
Woon je in Workum of omgeving en is dit krekt wat foar dy?
Neem contact met ons op via 06-15466026 of nijtalintorkest@gmail.com

lees meer...


Kerst met de Notenbrijbekken

De muzikanten van het jeugdorkest van Crescendo hebben een spannend avontuur beleefd en hebben daar ook opnames van gemaakt. Het leek eerst een gewone repetitie te worden, maar alles veranderde toen ze een geheime boodschap ontdekten. Dit bijzondere kerstverhaal is vanaf woensdagavond 23 december online te bekijken via het Youtube kanaal van De Notenbrijbekken en via de link op hun Facebookpagina. Kijken dus!

lees meer...


Online kerstviering

De kerst zal dit jaar anders zijn dan anders. Geen grote kerstdiners met de hele familie, geen kerstvieringen op school, het werk of in de kerk en ook de traditionele kerstconcerten met 300 man knus in de banken van de St. Gertrudiskerk kunnen helaas dit jaar niet door gaan. Onze plaatselijke brassband Crescendo kon niet leven met de gedachte dat er geen blaasmuziek was tijdens de kerstdagen en komt met een alternatief. Vlak voor de offciële lockdown heeft men een kerstconcert in beeld en geluid opgenomen, welke rond de kerstdagen uitgezonden gaat worden. De welbekende kerstliederen komen voorbij, maar ook wat prachtige andere nummers passend bij deze tijd, werden uitgevoerd in een sfeervolle ambiance van de Zuiderkerk in Sneek.

Het kerstconcert is vanaf donderdagavond 24 december te bekijken via Youtube en het Facebook-account van Crescendo. Tevens zal het concert worden uitgezonden op Omroep Súdwest op 2e kerstdag om 14.00 en 16.30 uur. U kunt de lokale omroep vinden op Ziggo kanaal 40 van uw televisie.

Voor dirgent en muzikanten heeft dit kerstconcert een bijzondere lading gekregen. Vier dagen na de opnames overleed namelijk trombonist Henk Peter van der Molen op 48-jarige leeftijd aan een hartstilstand. We dragen dit kerstconcert aan hem op en wensen de familie veel troost en kracht.

Kerstverhaal De Notenbrijbekken
De muzikanten van het jeugdorkest van Crescendo hebben een spannend avontuur beleefd en hebben daar ook opnames van gemaakt. Het leek eerst een gewone repetitie te worden, maar alles veranderde toen ze een geheime boodschap ontdekten. Dit bijzondere kerstverhaal is vanaf woensdagavond 23 december online te bekijken via het Youtube kanaal van De Notenbrijbekken en via de link op hun Facebookpagina. Kijken dus!

lees meer...


Bevrijdingsconcert voor heel Workum!

Zaterdag 2 mei is er in Workum een bevrijdingsconcert in het kader van 75 jaar vrijheid. De avond die als thema Fan Frede Sjonge heeft meegekregen wordt georganiseerd door brassband Crescendo en de Workumer koren.
We zoeken voor dit concert zangers en zangeressen die niet bij een koor zitten maar wel mee willen doen. Het is voor iedereen mogelijk mee te doen, de muziek is eenvoudig en bekend. We vormen namelijk één groot koor!
Heb je interesse, meld je dan hier aan. Leden van koren die al hebben aangegeven mee te doen, hoeven zich niet op te geven. De repetities zijn op zaterdag 25 april en op de dag van het concert zelf.

Tevens zoeken we mensen die een gedicht over de bevrijding willen schrijven en voorlezen. Opgave kan ook via bovengenoemde link.

Kom en doe mee! Samen vieren we de vrijheid.

lees meer...


Passieconcert met mannenkoor Pro Rege Dokkum

In de Passietijd van 2019 organiseert Brassband Crescendo op zondag 14 april een concert dat helemaal in het teken staat van de aanloop naar Pasen. Medewerking aan dit concert wordt verleend door Christelijk mannenkoor Pro Rege uit Dokkum en organist Harry Mast. Het programma zal uiteraard veel muziek bevatten die in het teken staat van passietijd

Het concert is zondag 14 april om 15.00 uur in de St. Gertrudiskerk. De toegang voor dit concert is € 10,00 en kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.crescendoworkum.nl.
U bent allen van harte welkom!

lees meer...


Nieuwjaarsconcert met jonge euphoniumsolist Marinierskapel

Voor het traditionele nieuwjaarsconcert van Crescendo heeft Crescendo dit jaar een hele bijzondere muzikale gast weten te strikken: Euphoniumsolist Rodin Rosendahl.

Rodin is 26 jaar jong en nu al professioneel euphoniumspeler bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Hij studeerde in 2014 Cum Laude af bij het conservatorium van Amsterdam, won diverse solistenprijzen en is Besson Euphonium Artist. Hij wordt regelmatig gevraagd voor Masterclasses en solo-optredens. Dit gaat hij op 12 januari bij Crescendo ook doen.

Tevens is te gast het Popkoor XL dat bestaat uit een groep enthousiaste Workumer zangeressen, onder leiding van Jitske Draijer. Zij spelen op een eigen(zinnige) wijze lekker luchtige popmuziek.

Uiteraard mag Crescendo met haar jeugdorkest De Notenbrijbekken, haar opleidingsorkest en het A-orkest niet ontbreken. Zoals u van ons gewend bent wordt het een zeer gevarieerde avond met voor elk wat wils.

De avond begint om 20.00 uur en toegang is 6,00. Donateurs betalen 5,00 en kinderen onder de 12 jaar mogen er gratis in.

lees meer...


Masterclass Rodin Rosendahl (Marinierskapel)

Op zaterdag 12 januari komt Rodin Rosendahl, professioneel euphoniumspeler naar Workum. Hij geeft een masterclass en is solist bij het nieuwjaarsconcert van Crescendo deze dag.

Rodin is muzikant bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine, is dirigent en veel gevraagd solist in binnen- en buitenland. Rodin is een jonge, enthousiaste beroepsmuzikant die goed zijn ervaring kan overbrengen op muzikanten. Speel je euphonium of bariton bij een vereniging uit Sudwest-Fryslan? Dan kun je je inschrijven voor de masterclass!

Je leert diverse speeltechnieken, er is aandacht voor ademhaling, techniek en zuiverheid en Rodin kan alles vertellen over het instrument waar je op speelt. Als "Besson Euphonium Artist" zal Rodin je ook meer vertellen over de specifieke eigenschappen van zijn eigen instrument. Dit alles in een ongedwongen sfeer en met de nodige persoonlijke aandacht.

Wil je meedoen? Geef je dan op via info@crescendoworkum.nl. Vermeld bij je aanmelding je naam, vereniging waar je speelt en je eventuele diploma's. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd van 10,00 euro en er kunnen maximaal 20 deelnemers meedoen. Geef je dus snel op, want vol=vol.

Rodin is de muzikale gast van het Nieuwjaarsconcert van Brassband Crescendo uit Workum, wat om 20.00 uur begint. Deelnemers aan de masterclass krijgen korting op de toegangsprijs van het concert.

lees meer...


De Notenbrijbekken zoeken jou!

Zit jij in groep 5 of 6 van de basisschool en heb je nog nooit een instrument bespeeld, maar lijkt het jou ook zo leuk om te proberen? Dan ben je van harte welkom bij de proeflessen van de Notenbrijbekken.

Wat ga je doen?
Vanaf 30 oktober kun je iedere week samen muziek maken. Je leert spelen op een blaasinstrument of op een heus drumstel, maar je leert ook nieuwe liedjes maken en ontdekt wat muzieknootjes zijn. Je gaat ook echt optreden bij een heus Sinterklaasconcert!

Wanneer?
De lessen zijn op dinsdag van 15.15 – 16.00 uur in de Koperkelder van de Klameare. Tot het Sinterklaasconcert krijg je eerst 5 lessen waarvoor je niet hoeft te betalen. Na deze 5 lessen kun je doorstromen naar het orkest de Notenbrijbekken. Dit is het jeugdorkest van Brassband Crescendo.

lees meer...U kunt met ons contact opnemen via: info@crescendoworkum.nl