Menu Crescendo

De Super Sinterklaas Show

Is het gezellig? JA!
Kun je lachen? JA!
Kun je er wat van leren? JA!
Mag je zelf ook mee doen? Nou eeh…… NATUURLIJK!

Het is de Super Sinterklaas Show op zaterdagmiddag 2 december in Sociëteit Noardeinde in Workum. Het Spelenderwijs Orkest van Brassband Crescendo heeft samen met presentatoren Sjoerd en Sjoukje een geweldig gekke middag voor jullie voorbereid. We maken muziek, zingen en doen spelletjes.

lees meer...


Spelenderwijs Orkest Crescendo

Zit jij in groep 5 of 6 van de basisschool en heb je nog nooit gespeeld, maar lijkt het jou ook zo leuk? Dan ben jij van harte welkom. Iedere week ga je spelen in het Spelenderwijs Orkest. Je leert samenspelen, nieuwe liedjes maken en je ontdekt wat muzieknootjes zijn. Je gaat een echt concert geven en maakt kennis met allerlei soorten muziek. Muziekvereniging Crescendo zal een leuke middag of avond organiseren voor jouw Spelenderwijs Orkest. Je gaat spelen op een cornet, bugel, trombone of bariton. Samenspelen is het doel!

Wanneer is het?
Het Spelenderwijs Orkest begint op dinsdag 10 oktober. Tot december krijg je 8 lessen. Iedere week op dinsdagmiddag 45 minuten muziek maken in groepsverband. Leslocatie: Kultuerhús Klameare. Tijdstip: 14.30 -15.15 uur. Het is helemaal gratis. Na de eerste 8 lessen laat je tijdens een concert horen wat je allemaal al kunt. Hierna kun je naar het Opstaporkest. Kom iedere week met jouw vrienden muziek maken direct na schooltijd.
Geef je nu op:

Meld je aan via deze website, klik dan op de knop aan de rechterkant van het scherm of via de link Spelenderwijs.

Zien we je daar?

lees meer...


Guus Pieksma nieuwe dirigent Crescendo

Met ingang van het nieuwe seizoen 2017-2018 is Guus Pieksma uit Sneek aangesteld als nieuwe dirigent van Crescendo.

Met Guus haalt Crescendo een enthousiaste, ervaren en bovendien muzikale dirigent naar Workum. Zijn ervaring met het werven en opleiden van nieuwe muzikanten van jong tot oud en zijn kennis van de brassbandwereld heeft de doorslag gegeven voor de keuze van Crescendo.

Guus is geboren in Uitwellingerga en als zevenjarige speelde hij bij de plaatselijke drumband, om vervolgens ook lid te worden van de brassband aldaar. Hij studeerde orkestdirectie en uitvoerend musicus aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam. Guus is momenteel dirigent bij de fanfares van Gaastmeer, De Tijnje en Stavoren en van de drumfanfare van Oranje Minnertsga. Daarnaast dirigeert hij enkele jeugdorkesten.

Hij heeft erg veel zin in de samenwerking met Crescendo en dat is geheel wederzijds!

lees meer...


Op de solex...

Aan het einde van het seizoen organiseren we jaarlijks met alle leden een slotavond met een gezellige activiteit. Dit jaar werd het een avondje vlakbij de bossen van Gaasterland. Natuurlijk was alles in het geheim voorbereid door de feestcommissie.

Gekleed met feesthoed en goed humeur stapten we op een solex en reden we een mooi rondje door de bossen. De n wat sneller dan de ander, maar allen genoten we van het ritje. Natuurlijk even een ijsje bij Sjoerd en dan terug voor een borrel.

Een leuke avond met een verrassing, want onze drummer Mendel vroeg zijn liefje Tineke ten huwelijk!
Gefeliciteerd namens alle leden van het korps en we zijn van de partij hoor!

lees meer...


Dirigent Jan van Dam verlaat Crescendo

Na een periode van 4 jaar neemt Brassband Crescendo afscheid van dirigent Jan van Dam. Daarmee komt een eind aan een korte, maar plezierige periode waarin Jan op een enthousiaste wijze zijn kennis en kunde overbracht op de muzikanten van Crescendo.

Crescendo behaalde met Jan een aantal aansprekende resultaten, waaronder de Silveren Spiker een aantal weken geleden. Tevens werden er mooie concerten gegeven met diverse verenigingen. Jan was ook onze dirigent in het jubileumjaar in 2015, een jaar waar we warme herinneringen aan overhouden. Bij het 125-jarig jubileumfeest Bist no he-le-maaaal betoetere verscheen Jan zelfs op krukken op het toneel, een blessure die hij opliep een dag daarvoor op de generale repetitie van dit jubileumspektakel. Het kenmerkt zijn doorzettingsvermogen en absolute wil om hierbij aanwezig te mogen zijn.

Crescendo neemt aan het eind van het seizoen afscheid van Jan en zal voor volgend seizoen op zoek gaan naar een andere dirigent. Belangstellenden kunnen meer informatie vinden op onze website www.crescendoworkum.nl.

lees meer...


Zilveren Spiker voor Crescendo

Afgelopen zaterdag viel onze plaatselijke brassband Crescendo in de prijzen bij het Gouden Spiker Festival in Ureterp. Een muziekfestival voor brassbands, waar Crescendo met 7 verenigingen strijdde om de hoogste eer, een Gouden Spiker. In een internationaal deelnemersveld werd Crescendo tweede en dat is een prima prestatie voor de muzikanten en dirigent Jan van Dam.

Crescendo nam deel in de 4e divisie en speelde een programma van 4 stukken, met als verplicht werk het Petite Suite de Ballet van de Engelse componist Eric Ball. Dit werk leverde de mensen van Crescendo nog een extra bokaal op, want men verdiende hiermee tevens een 2e prijs. De jury was positief over de overtuigende en geraffineerde uitvoering van dit verplichte werk. Ook over uitvoering van de andere 3 stukken was men tevreden, solist Jelle Bouwsma stond technisch zijn mannetje in de solo Rhapsody for Euphonium. De tweede plek voor het totale programma leverde een Zilveren Spiker op en is hiermee een welverdiende beloning voor een periode van hard werken.

lees meer...


Studiedag

Ter voorbereiding op het Gouden Spiker Festival werd op zaterdag 25 februari een studiedag gehouden in De Klameare. De band werd opgedeeld in twee groepen en onder leiding van onze vaste dirigent Jan van Dam en zijn collega Gijs Heusinkveld werd intensief gerepeteerd op het verplichte werk Petit Suite de Ballet. Ademhaling, articulatie, dynamiek en techniek, alle facetten van de blaasmuziek kwamen aan bod. Tussen de middag werd heerlijk gegeten in De Klameare, waarna we samen als groep de studiedag afsloten. Een leerzame dag, waarbij de muziek en locatie uitstekend op elkaar aansloten. De oude raadszaal van het oude gemeentehuis bood een prachtig plaatje.

lees meer...


Bestuurswisseling

Op de jaarvergadering van donderdag 9 februari 2017 heeft Jelle Bouwsma afscheid genomen als voorzitter. Jelle was vanaf februari 2012 tot februari 2017 voorzitter en trad in april 2009 toe tot het bestuur. Begin jaren 90 zat hij ook al eens in het bestuur. Nu, na een periode van 8 jaar treedt hij terug en draagt het stokje over aan Gerrie de Jong. Zij is de eerste vrouwlijke voorzitter van Crescendo. Jantine Koopmans neemt zitting in het bestuur en daarmee is het vijftal weer compleet.

Jelle werd op de jaarvergadering bedankt voor zijn inzet de afgelopen jaren en werd in het zonnetje gezet met een eigen gemaakt schilderij van Gerrie.

lees meer...


Dolkomische muzikale avond Crescendo

In een geweldige entourage is afgelopen zaterdag het nieuwjaarsconcert van brassband Crescendo gehouden. Humor en muzikaliteit waren de hoofdingredinten van deze avond en die gingen prima samen!

Het was weer genieten afgelopen zaterdag bij het nieuwjaarsconcert van Crescendo in De Klameare. We weten van de traditionele nieuwjaarsconcerten van Crescendo dat ze garant staan voor een avond vol afwisseling en met uitstekende artiesten en dat afgelopen zaterdag weer bewezen.

Crescendo had als gast Ernest Beuving uitgenodigd. Een onbekende cabaretier in onze omgeving, maar wat hebben we op een geweldige manier kennis gemaakt met deze man en zijn humor. We maakten in zijn persiflages van deze avond kennis met Snip en Snap, Bert en Ernie, Prins Bernard, Toon Hermans en Mick Jagger en vele anderen. Allemaal voortreffelijk geportretteerd. In de persiflage van Mick Jagger liet Beuving de geweldige danskunsten van de frontman van de Rolling Stones zien, waarmee het publiek letterlijk kennis maakte. De kracht van de humor zit in de eenvoud en dat liet deze geboren Tukker zien en horen. Zo werden Snip en Snap uitgebeeld door twee strohoedjes en was de pijp van Prins Bernard een houten afwasborstel. Een aantal snelle sketches waarbij vele onderwerpen passeerden, maakten dat de humor voor iedereen toegankelijk was.

Wat moeten we ook de loftrompet steken voor Crescendo. Een gevarieerd programma, die voor de pauze vrij serieus was en de muzikale componenten van de traditionele brassbandmuziek liet horen. Het prachtige werk Olympus sprak de echte liefhebbers aan, maar ook het koraal Deep Harmony was van grote muzikaliteit. Na de pauze tapte Crescendo uit een ander vaatje in een populair genre. Compleet met Tiroler kleding was de voor de gelegenheid omgedoopte brassband Die Crescendolinos te horen in een blokje met Tiroler muziek. Voice-over Pieter Westra praatte het geheel aan elkaar en kondigde deze Tiroler groep in het Duits aan met een treffende kwinkslag. Een zeer frisse start in het tweede gedeelte van het concert, met aan het einde de geweldige popmuziek van Queen die non-stop werd uitgevoerd. Alles werd zeer treffend gebracht en dirigent Jan van Dam leidde als een ware maestro alles in goed banen.

Zowel de brassband als de gastartiest genoten zichtbaar van stukken die ze gezamenlijk nog deden. Wim Sonneveld en Boudewijn de Groot werden in respectievelijk Het Dorp en De Avond ook qua stemgeluid door de artiest gemiteerd en de benadering van het origineel was dan ook zeer treffend. Het was het allereerste optreden van Beuving met een blaasorkest en volgens hemzelf was hij na afloop een ervaring rijker. We gaan in Workum nog meer van Ernest Beuving horen, want in maart van dit jaar komt hij weer terug om op te treden met het Popkoor XL. Een absolute aanrader!

Ondanks dat de opkomst in De Klameare misschien wat mager was, was er voor de aanwezigen dus veel te beleven. Een dolkomische muzikale avond met een leuk stuk humor van zowel de gastartiest als de brassband in een geweldige entourage. Wat dat betreft ook een pluim voor de mensen van het licht en geluid, Lars van Dieren en Johan Koopen. De sfeer was dankzij verlichting in de zaal, maar ook aan de buitenkant van De Klameare geweldig.

Aan alle medewerkers dus complimenten voor een prachtige avond. Hulde!

De foto's van dit concert zijn te vinden op de pagina foto's

lees meer...


Wat sille we no beleve?!!

Wolle jo wer ris lekker lderwets leitsje en harkje nei moaie muziek? Wolle jo yn it nije jier wer ris wat beleve? Dan moat jo efkes lns komme op 7 januari

"Wat sille we no beleve?!" is het dolkomische muzikale begin van 2017! Brassband Crescendo zal deze avond optreden met Ernest Beuving, bekend van Ernesto en Marcellino. Als voorprogramma op zijn theatertour Klap van de Korenmolen, kan de Sdwesthoek van Frysln kennis maken met deze artiest en cabaretier. Crescendo speelt zelf een gevarieerd muzikaal programma van klassieke werken tot popmuziek en Ernest Beuving zal de zaal op zijn kop zetten met een aantal sketches en imitaties.

Komt allen op naar Kultuerhs De Klameare. Kaarten zijn 10,00 en voor leden van onze Vriendenclub 9,00. Het wordt een avond met 100% lach garantie!

Klik hier voor de volledige poster

lees meer...


We zijn weer begonnen!

Na een welverdiende vakantie zijn we op 8 september weer begonnen met repeteren. Kijk dus uit voor overstekende muzikanten op donderdagavond!
In de Koperkelder van het Kultuerhs is het gezellig repeteren en onze ploeg is weer heelhuids teruggekeerd van verre oorden.

Mocht je interesse hebben in onze vereniging of zelf ook mee willen spelen of drummen, dan ben je van harte welkom om eens te komen kijken. We houden op donderdag 22 september een openbare repetitie in het kader van de sport- en cultuurweek van de gemeente Sdwest Frysln.

Het getoeter op doordeweekse avonden is dus ook weer begonnen, want er wordt thuis ook alweer fanatiek gerepeteerd voor ons eerste optreden op zaterdag 1 oktober. Mocht u geluiden horen die u niet thuis kan brengen, dan is het niet de wasmachine die kuren vertoond...

lees meer...


Lenteconcert Crescendo in Hylpen

Langzamerhand komen de eerste krokussen weer boven de grond en krijgen sommigen alweer voorzichtig wat lentekriebels. Tijd om hier muzikaal gehoor aan te geven, komende zondag in Hylpen. Daar geeft Brassband Crescendo samen met de Euregio Brassband uit Borne een lenteconcert in De Foeke in Hylpen. Dit concert komt tot stand doordat enkele oud-Workumers spelen bij de brassband uit Borne. Een leuk gegeven voor dit concert natuurlijk. Borne bereid zich voor op het Gouden Spiker Festival begin april in Ureterp en voor hun is het een mooie try-out.

Crescendo brengt eenzelfde soort programma met een mars, koraal, solo en groot werk. Een ontspannen concert op de zondagmiddag. U bent van harte welkom op zondag 20 maart om 14.30 uur in De Foeke in Hylpen.


Bist no he-le-maaaal betoetere!!

Sjoerd heeft een droom, hij wil een muziekkorps oprichten! Zijn moeder weet het zo net nog niet. Gaat het Sjoerd lukken?

Op zaterdag 9 januari 2016 zal Brassband Crescendo haar 125-jarig jubileumjaar afsluiten met een avondvullend theaterprogramma. Blaasmuziek, in combinatie met toneel, zang en dans zullen garant staan voor een verrassende en afwisselende avond. Sporthal De Rolpeal in Workum zal omgebouwd worden tot een theaterzaal waarin plek is voor iedereen, van jong tot oud.

Op deze speciale avond zal naast brassband Crescendo medewerking worden verleend door vele Workumer artiesten. Zanger Sipke de Boer zal worden ondersteund door een popband en een koor van meer dan 150 Workumer zangers maakt het feest compleet. Dit alles onder regie van kunstenaar en theatermaker Henk de Boer, met medewerking van De Paupers.

Is het een jubileumconcert, een toneelavond of een popavond? Nee, het is een avond waar u van de ene verbazing in de andere valt en waar humor en sentiment hand in hand gaan. Komt allen op deze theateravond in Workum, toegang bedraagt slechts twee euro.

De volgende muziekstukken worden uitgevoerd met koor:
- Ode an die Freude (klik hier voor een voorbeeld)
- The Exodus Song (klik hier voor de opname van Crescendo)
- Hey Jude (klik hier voor een voorbeeld)

De opnames van Crescendo zelf volgen nog.

lees meer...


Sterke verhalen op de renie van Crescendo

125 jaar is een hele leeftijd en dat Crescendo veel leden heeft gehad is wel zeker. Het is een komen en gaan van mensen geweest, al blijven sommigen echt heel lang plakken. Na een aantal weken van voorbereiding was het dan op deze 14e maart zover dat ongeveer 70 leden en oud-leden (vaak met aanhang) langs kwamen op de renie die we hadden georganiseerd. Niet alleen bijpraten en oude bekenden ontmoeten, maar ook blazen. Om 10.00 uur kwamen de eersten binnenstromen en niet alle muzikanten werden direct herkend. Rond half elf zat er dan een ploeg van 40 muzikanten die onder leiding van onze huidige dirigent Jan van Dam enkele oude toppers in ging studeren. Natuurlijk de Chorale Impromptu van Sierd de Boer, maar ook de Intro Crescendo van Sake Witteveen. Een aantal renisten had al 30 jaar geen toeter aangeraakt en het was wel bewonderenswaardig dat zij het vol hielden deze hele dag. Na een eerst kort blokje werd het tijd voor en bakje koffie waar direct alweer het hoogste woord werd gevoerd. De secretaris was streng, want exact een kwartier later gingen we verder met het tweede muzikale blok. De lipjes kwamen al aardig op spanning en het aantal kruisen in de muziek nam ook al redelijk toe.

De lunch lieten we ons goed smaken, een soepje en broodje ging er goed in en direct daarna was er een puzzeltocht. Gezellig was het wel, maar ook fris. Koude handen hielden we er aan over, alsmede wat meer kennis over Workum en Crescendo. Toen iedereen weer terug was, gingen we verder met repeteren. De middagsessie en avond stond onder leiding van de Roelof Bakker die zo aardig was om op het laatste moment onze eigen dirigent te vervangen. Rond half vijf kwamen de andere renisten aanwaaien. De ene waaide wat harder hier naar binnen dan de ander, maar gezellig werd het wel. Hoe is it mei dy en wa bist do?

Het eten werd rond zes uur geserveerd en smaakte ons heerlijk. De sfeer was gemoedelijk en gezellig en er werden heel wat oude herinneringen opgehaald.
Toen het concert om acht uur begon met het huidige Crescendo zat de zaal goed vol. Een viertal serieuzere werken werden uitgevoerd en ze liepen lekker al zeg ik het zelf. Na een kort pauze waarin de opstelling werd aangepast totdat het renieorkest er paste, speelden we de overdag ingestudeerde stukken. De muziek werd aangevuld door enkele leuke anekdotes. Zo was het verhaal van de oranje auto in het oranje licht legendarisch, maar ook het bekken dat midden in de nacht op de brug op de grond kletterde.

De avond werd afgesloten met het gebruikelijke bloemetje en bedankje. De nazit was ook nog gezellig en gelukkig was n van de oud-leden voor twaalf uur thuis. Hij mocht wel slapen bij heit en mem, maar om twaalf uur ging wel de deur op slot. Een typerend slot van deze dag met sterke verhalen en oude bekenden welke zeer geslaagd was. Dank aan alle betrokkenen!

lees meer...


Renie Crescendo op 14 maart

Crescendo bestaat dit jaar 125 jaar en in het kader hiervan wordt een renie georganiseerd op zaterdag 14 maart 2015 in De Klameare te Workum. De bedoeling is om vanaf 10.00 uur te repeteren met iedereen die graag nog eens gezamenlijk wil spelen. We studeren dan enkele bekende klassiekers in en voeren die s avonds uit. Dit doen we vermoedelijk met diverse dirigenten.
Andere renisten zijn welkom vanaf 16.30 uur in De Klameare. Dan is het mogelijk om oude verhalen op te halen. Daarvoor wordt ook een foto-tentoonstelling ingericht.
s Avonds vanaf acht uur wordt er een kort concert gegeven met de brassband van de oude en de huidige generatie. Rond 21.00 uur is de dag ten einde.


Programma:
10.00 uur ontvangst met koffie en gebak
10.30 uur musiceren met oude bekenden!
12.30 uur Lunch en rondje Workum
15.00 uur Generale repetitie
16.30 uur Ontvangst andere renisten
18.00 uur Warm buffet
20.00 uur Renie concert
We zoeken zoveel mogelijk oud-leden voor deze dag, dus mocht u zelf een oud-lid zijn of iemand weten die lid is geweest, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door.

Als u zich nog wilt opgeven, stuur dan een e-mail naar: reunie@crescendoworkum.nl.
Heeft u oud materiaal in de vorm van foto's, geluidsopnames of zelfs beeldopnames geef dit dan aan ons door via dit mailadres

Tot ziens op 14 maart!

lees meer...U kunt met ons contact opnemen via: info@crescendoworkum.nl